Päivä Davidin matkassa

marraskuu 17, 2020 admin

David Hyytinen perusti Suomen Katalysaattorikierrätys Oy:n kaksi vuotta sitten, mutta on ollut mukana katalysaattorien kierrätyksessä jo kymmenisen vuotta, joten kokemusta alalta on kertynyt paljon.
Tässä blogikirjoituksessa kuljetaan Davidin matkassa ja tutustutaan yrittäjän monipuoliseen päivään.

Yrittäjän päivä koostuu monesta

Aamuvirkun Davidin päivä alkaa usein jo kukonlaulun aikaan; Davidin mielestä aamulla on kaikkein rauhallisin hetki työskennellä, kun puhelimet eivät vielä soi.
Käytännössä nuo aamuhommat ovat esimerkiksi materiaalien lajittelua ja paikkojen järjestelyä. Myös paperitöihin ja esimerkiksi sähköposteihin vastaamiseen on varattava aikaa ja niihin onkin hyvä keskittyä aamun hiljaisina hetkinä.

 

Katalysaattoreiden hintojen etsimistä

Kun ovet avataan ja muu väki tulee töihin, työtehtävät monipuolistuvat myös Davidillä, mikä onkin hänen mielestään tämän työn suola. Puhelin soi ja piippaa pitkin päivää ahkerasti, kun asiakkaat kysyvät kattien hintoja puhelimitse ja viesteillä. Vastaukset hintakyselyihin löytyvät pääsääntöisesti Suomen Katalysaattorikierrätyksen omasta katalysaattorikirjastosta, jossa on tällä hetkellä tiedot noin kolmesta tuhannesta katista ja uusia syötetään sinne koko ajan. Apuna etsinnöissä ovat tarvittaessa myös ulkomaiset katalogit.

Jos paikan päälle tuodaan katalysaattori, jota ei omasta kirjastostamme löydy, sen jalometallipitoisuudet mitataan ja saadaan näin taas uusi katalysaattori omiin tietokantoihin.

 

Materiaalin vastaanottoa ja hankkimista

Korpilahdella ollessaan David osallistuu myös materiaalien vastaanottoon; katalysaattoreiden lisäksi Suomen Katalysaattorikierrätys ostaa akkuja ja värimetalleja. Katalysaattoreita arvioidaan ja mitataan, akkuja ja värimetalleja punnitaan ja siirrellään varastoon, monesti David siis nähdään myös trukin puikoissa.

Useamman kerran kuukaudessa lastataan materiaalia lisäksi rekkojen kyytiin ja lähetetään eteenpäin mm. Saksaan.

Yrittäjän aikaa vievät paperitöiden lisäksi myös yrittämiseen liittyvät monenlaiset juoksevien asioiden hoitamiset, välillä on ehdittävä niin pankkiin kuin rautakauppaankin. Toisinaan David hoitaa myös toimiston puolella hyvitysten maksua asiakkaille.

Osa Davidin työtä on materiaalin osto ympäri Suomen. Muutaman päivän kuukaudessa hän kiertää pakettiautolla niin länttä kuin itää ja ostaa katalysaattoreita yrityksiltä, joista monien kanssa hän on tehnyt yhteistyötä pitkään. Tuttuja on siis joka puolella Suomenniemeä ja työn ohessa on mukava vaihtaa myös kuulumisia.
Yhteistyö muiden romualan yrittäjien kanssa on myös tiivistä.

 

Suomen Katalysaattorikierrätys on avoinna arkisin klo 8-16, mutta aina ei yrittäjän päivä pysy niissä raameissa. Joskus päivää on venytettävä molemmista päistä eli Davidiä näkee työn touhussa toisinaan myös virka-ajan päätyttyä. Mukavan erilaista viikonlopputyötä taas tarjosi syyskuinen osallistuminen FinnMETKO-näyttelyyn, jossa Suomen Katalysaattorikierrätys oli mukana ensimmäistä kertaa.

 

Minkäänlaista johtaja-nimikettä ei David itsestään halua käytettävän, sillä hänen sanojensa mukaan: ”Meillä ei ole johtajia, on vain hyviä työmiehiä!”.