Suomen Katalysaattorikierrätyksen toiminta

Suomen Katalysaattorikierrätys tuo katalysaattoreiden kierrättämisen tälle vuosituhannelle. Olemme tehneet kierrätyksestä helppoa ja vaivatonta. Toimitamme asiakkaalle keräyslaatikot joihin asiakas kerää kierrätettävät katalysaattorinsa. Kun laatikot ovat täynnä, asiakas ilmoittaa meille ja me hoidamme loput.

Kun katalysaattori saapuu meille siitä otetaan kuvat ja se mitataan ulkomitoiltaan, sitten avataan ja tyhjennetään, jonka jälkeen punnitaan sisältä löytyvä monoliitti. Monoliitistä mitataan jalometallipitoisuudet, jotka kirjataan katalysaattorin mittojen ja koodien ohella ohjelmamme tietokantaan. Ohjelmamme seuraa jatkuvasti jalometallien hintoja maailman pörssissä. Tämän ansiosta hintamme ovat aina ajan tasalla.

Mitä keräämme?

Katalysaattori muuttaa kemiallisella reaktiolla pakokaasun vaaralliset ja haitalliset ainesosat vaarattomiksi. Tämän kemiallisen reaktion mahdollistaa katalyyttisesti aktiivisella jalometalliseoksella päällystetty keraaminen kenno. Seos sisältää Rodiumia, Palladiumia ja Platinaa. Me puramme katalysaattorin ja murskaamme kennon josta sitten erotellaan jalometallit.

Rodium on yksi maankuoren harvinaisimmista metalleista. Suurimmat rodiumin tuottajat ovat Etelä-Afrikka, Venäjä ja Kanada. Joista Etelä-Afrikka tuottaa yli 80% rodiumista. Vuodessa koko maailmassa tuotetaan yhteensä 20 tonnia rodiumia. Rodiumia käytetään katalysaattorissa tuhoamaan typen oksideja. Katalysaattoreissa käytetään 80% maailmassa tuotetusta rodiumista.

 

Palladium on alkuaine ja muistuttaa platinaa. Se on pehmeä, hopeanvärinen ja myrkytön metalli. Palladiumilla on useita käyttökohteita, joista yksi tärkeimmistä on autojen katalysaattorit. Yli puolet palladiumin tuotannosta menee katalysaattoreiden raaka-aineeksi. Suurimmat palladiumin tuottajamaat ovat Venäjä ja Etelä-Afrikka. Yhdessä nämä maat tuottavat yli 60% maailman palladium tarjonnasta.

 

Platina on hopeanharmaa jalometalli. Sitä esiintyy luonnossa puhtaana sekä malmeissa, että saostuneena muihin metalleihin. Yli 90% platinan tuotannosta on keskittynyt Etelä-Afrikkaan, Venäjälle ja Zimbabween. Näistä Etelä-Afrikka on suurin tuottaja. Katalysaattorissa platina toimii hapettumisreaktion katalyyttinä.

Katalysaattrikierratys-6

Katalysaattoreissa on monenlaisia kennoja.

Ympäristövaikutukset

Ihmiskunta tekee suunnattomasti työtä erotellakseen jalometalleja maa-aineksesta. Kaivetaan monia kilometrejä syviä tunneleita, räjäytellään vuoria, siirretään ja käsitellään miljoonia tonneja maata. Jalometallit joita katalysaattoreista keräämme esiintyvät hyvin pieninä pitoisuuksina maaperässä ja näin ollen ovat hyvin hankalia louhia. Kaivokset rasittavat luontoa ja ympäristöä.

Jalometallien erotteluun maa-aineksesta käytetään happoja ja muita myrkkyllisiä aineita ja jalostus kuluttaa myös paljon energiaa, uusiutumattomia luonnonvaroja ja vettä. Kaivokset aiheuttavat muutoksia maaperään, vesistöihin ja ilman laatuun, pölyämisen muodossa.

Jalometallien kierrätys niiden pääasiallisen käytön jälkeen keventää merkittävästi ympäristölle aiheutuvaa taakkaa, jonka niiden louhinta aiheuttaa. Kierrätys takaa myös uuden todella tärkeän materiaalilähteen metallien jatkuvasti kasvavaan kysyntään.

tom-mussak-99823
mariusz-prusaczyk-185177
jon-flobrant-32821