KATALYSAATTORI ROMUSTA RAHAKSI

elokuu 21, 2020 admin

Toisen romu on toisen aarre pitää paikkansa myös autojen kohdalla. Siksi tiensä päähän tullutta autoa ei kannata hylätä pihan perälle, vaan se kannattaa kierrättää! Meillä Suomen Katalysaattorikierrätyksellä otetaan vastaan autojen akut ja katalysaattorit, me myös maksamme tuojalle niistä.
Katalysaattoreista eli kateista osa on hyvinkin arvokasta kierrätettävää niiden sisältämien jalometallimäärien vuoksi. Nämä jalometallit platina, palladium ja rodium esiintyvät maaperässä vain pieninä pitoisuuksina, joten niiden louhinta on työlästä ja se kuormittaa luontoa monella tapaa. Myös niiden erottelu maa-aineksista on luontoa tuhoavaa, sillä siihen käytetään happoja ja muita myrkyllisiä aineita. Jalostus kuluttaa tietysti myös paljon energiaa.
Sen lisäksi siis, että saat katalysaattoristasi rahaa, voit katin meille tuomalla tehdä myös todellisen ympäristöteon!

Katalysaattorin tehtävä

Katalysaattori on takoitettu auton päästöjen hallintaan; sen pääasiallisena tehtävänä on kemiallisen reaktion avulla muuttaa pakokaasujen haitallisia osia vähemmän haitalliseen muotoon.
Tämän työn tekevät juurikin nuo mainitut jalometallit eli platina, palladium ja rodium.
Useimmiten katalysaattori kestää auton eliniän, joten noin 95 % meille tulevista katalysaattoreista on romutettavista autoista. Dieselautoissa olevat hiukkassuodattimet (DPF) taas menevät helpommin tukkoon, joten niitä tulee jonkun verran myös huollettavista autoista.

 

Katalysaattori saapuu Suomen Katalysaattorikierrätykselle

Katalysaattoreita tuodaan tai lähetetään sekä yksittäin että isommissa erissä. Ne voidaan toimittaa suoraan Suomen Katalysaattorikierrätyksen päätoimipaikkaan tai johonkin ostopisteistämme, joita on ympäri Suomen. Etelä-Suomen alueella saattaa lisäksi bongata Suomen Katalysaattorikierrätyksen logolla varustetun pakun, jolla ostomiehemme Petri kiertää asiakkaiden luona.

Katalysaattorin matka uusiokäyttöön alkaa siitä, kun se saapuu Suomen Katalysaattorikierrätyksen hallille Korpilahden Käyrätie 5:een Jyväskylän kupeessa.
Katteja vastaanottavat asiantuntijamme osaavat usein jo suoralta kädeltä sanoa mikä katti on kyseessä ja löytävät hinnan näppärästi omasta järjestelmästämme.

Itse luomassamme katalysaattorikirjastossa on jo noin 3000 erilaista katalysaattoria mittoineen, kuvineen ja hintoineen ja koko ajan niitä tulee sinne myös lisää, sillä erilaisia katalysaattoreita on valtava määrä. Jos kattia ei vielä meidän kirjastostamme löydy, se kuvataan, mitataan ja lisätään järjestelmäämme. Käytössämme on jalometallipitoisuuksia mittaava välineistö, joten katalysaattoria ei tarvitse lähettää mittausta varten muualle, vaan hinta pystytään arvioimaan meillä.

 

Hallilla vastaanotetut katalysaattorit viedään järjestelmään ja kuitti lähetetään piuhoja pitkin toiselle puolelle pihaa toimistolle, missä hyvitys maksetaan joko riihikuivana rahana
tai laitetaan tilille asiakkaan oman valinnan mukaan. Jos katalysaattorit tulevat postitse, maksamme hyvityksen heti arvioinnin jälkeen tilisiirtona ja lähetämme kuitin sähköpostiin.

Paljonko katalysaattorista maksetaan
Katalysaattorin hinta määräytyy sen sisältämien jalometallien pitoisuuksien mukaan. Jotkut katit sisältävät enemmän arvokasta metallia, jolloin hinta voi nousta jopa yli 700 euroon. Toisissa kateissa taas ei jalometalleja ole nimeksikään, jolloin arvoakaan ei ole.
Jos katalysaattorin arvo kiinnostaa ja haluat tietää ennakkoon mitä siitä saisit, voit ottaa meihin yhteytta soittamalla tai laittamalla viestiä. Ota jo valmiiksi muistiin katalysaattorissa oleva koodi, sen avulla löydämme oikean hinnan

Katalysaattorin matka jatkuu
Myös katalysaattoreiden jatkokäsittelyn seuraava askel tapahtuu Suomen Katalysaattorikierrätyksen omassa hallissa. Siellä katit leikataan auki erikoisvälineistöllä ja niiden sisällä oleva materiaali otetaan talteen. Tämä materiaali pakataan isoihin säkkeihin, joissa ne lähetetään edelleen maakuljetuksella Saksaan jalostettavaksi.
Saksan sulattamossa jalometallit erotellaan ja ne ohjataan uudelleen käytettäviksi elektroniikka-, kemian- ja tietysti autoteollisuudessa.

Älä siis jätä arvokasta kattia lojumaan nurkkiisi, vaan palkitse itsesi ja samalla ympäristösi tuomalla se Suomen Katalysaattorikierrätykselle!

Kysy lisää ja tutustu toimintaamme:
www.katalysaattorikierratys.fi
Käyrätie 5, 41800 Korpilahti
Puh. 045 119 4401